Followers

Showing posts with label Current Affairs and Knowledge. Show all posts
Showing posts with label Current Affairs and Knowledge. Show all posts

Wednesday, May 20, 2020

Current Affairs & Knowledge -12


(1) Indira Gandhi was assassinated in year ?

A.     1974
B.     1984
C.     1994
D.     2004

Answer:  B 

(2)India became a member of the United Nations in year ?

A.     1945
B.     1947
C.     1959
D.     1960

Answer:  A   

(3) India participated in Olympics Hockey in which year ?

A.     1918
B.     1928
C.     1938
D.     1948

Answer: Option B

(4) IDA stands for...

A.     Indian Development Agency
B.     International Development Agency
C.     Industrial Development Analyses
D.     None of the above

Answer:  B

(5) Indian Institute of Petroleum is located at..

A.     Dehradun
B.     Kolkata
C.     Dhanbad
D.     New Delhi

Answer:  A   

(6) India's first nuclear blast at Pokhran in Rajasthan done in which year  ?

A.     1984
B.     1974
C.     1964
D.     1954

Answer:  B

(7) India played its first cricket Test Match in..

A.     1922
B.     1932
C.     1942
D.     1952

Answer:  B

(8) How many Lok Sabha seats does Goa have ?

A.     16
B.     2
C.     11
D.     15

Answer:  B
   
(9) How much districts are there in Tamil Nadu ?

A.     26
B.     27
C.     28
D.     32

Answer:  D

(10) Where is the Judicature of Orissa ?

A.     Bhubaneswar
B.     Cuttack
C.     Both
D.     None of the above

Answer: Option B

(11) Which country hosted the first Asian Games ?

A.     India
B.     Indonesia
C.     Iran
D.     Malaysia

Answer:  A

(12) Which is the oldest paramilitary force in the country ?

A.     Border Security Force (BSF)
B.     Assam Rifles
C.     Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
D.     Coast Guard

Answer:  B

(13) Which of the following UN agencies has its headquarters at Paris ?

A.     UNESCO
B.     ILO
C.     FAO
D.     IMO

Answer:  A

(14) Which city in Tamil Nadu has airport ?

A.     Chennai
B.     Triuchirapalli
C.     Madurai
D.     All of the above

Answer:  D

(15) Which is the India's largest and the oldest museum ?

A.     Indian Museum, Kolkata
B.     National Museum, New Delhi
C.     Allahabad Museum
D.     Salar Jung Museum, Hyderabad

Answer:  A


Friday, May 15, 2020

Current Affairs & Knowledge -11



(1) India's first atomic power station was set up at....

A.     Surat (Gujarat)
B.     Tarapur (Maharashtra)
C.     Trombay (Maharashtra)
D.     Solapur (Maharashtra)

Answer:  B

(2) First International Peace Congress was held in London in....

A.     1564 AD
B.     1798 AD
C.     1843 AD
D.     1901 AD

Answer:  C    

(3) UNO Headquarters are situated at....?

A.     New York, USA
B.     Hague (Netherlands)
C.     Geneva
D.     Paris

Answer:  A

(4) GNLF stands for......

A.     Gorkha National Liberation Front
B.     Gross National Liberation Form
C.     Both option A and B
D.     None of the above

Answer:  A

(5) How many times has Brazil won the World Cup Football Championship ?

A.     Four times
B.     Twice
C.     Five times
D.     Once

Answer:  C     

(6) How many teeth does a normal adult dog have ?

A.     32
B.     34
C.     38
D.     42

Answer:  D

(7) Human Rights Day is on ?

A.     24 February
B.     10 December
C.     15 May
D.     21 July

Answer:  B   

(8) India's tallest stone statue of the Jain sage Gomateswara is at ?

A.     Mysore, Karnakata
B.     New Delhi
C.     Sravanabelagola, Karnataka
D.     Mandu, Madhya Pradesh

Answer:  C   

(9) Gopal Krishna Gokhale....?

A.     started as a maths teacher and rose to the position of the principal of Ferguson College, Pune
B.     founded the servants of India Society
C.     served as President of the Indian National Congress in 1905
D.     All of the above

Answer:  D

(10) India's first satellite is named....?

A.     Aryabhatta
B.     Bhaskara II
C.     Bhaskara I
D.     Albert Einstein

Answer:  A

(11) Terrorists crash two planes into New York's World Trade Centre on September 11 in a sequence of destruction,In which year ?

A.     2000
B.     2001
C.     2002
D.     2003

Answer:  B

(12) In a normal human body, the total number of red blood cells is..?

A.     15 trillion
B.     20 trillion
C.     25 trillion
D.     30 trillion

Answer:  D    

(13) India's first ocean wave's energy project was launched in..?

A.     1981
B.     1991
C.     1995
D.     2000

Answer:  B

(14) How many players are there on each side in the game of Basketball ?

A.     4
B.     5
C.     6
D.     7

Answer:  B   

(15) INS Venduruthy is located at..?

A.     Kochi
B.     Lonavla
C.     Jamnagar
D.     Mumbai

Answer:  A

Friday, May 8, 2020

Current Affairs & Knowledge -8
 
 (1)Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's

A.     largest railway station
B.     highest railway station
C.     longest railway station
D.     None of the above

Answer: largest railway station
    
(2)FFC stands for

A.     Foreign Finance Corporation
B.     Film Finance Corporation
C.     Federation of Football Council
D.     None of the above

Answer: Film Finance Corporation

(3)India's Integrated Missiles Development Programme was started in ____ under Dr. A.P.J. Abdul Kalam.

A.     1979-80
B.     1980-81
C.     1981-82
D.     1982-83

Answer: 1982-83

(4)For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

A.     Physics and Chemistry
B.     Physiology or Medicine
C.     Literature, Peace and Economics
D.     All of the above

Answer: All of the above
    

(5)Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

A.     Asia
B.     Africa
C.     Europe
D.     Australia

Answer: Africa

(6)In cricket, a run taken when the ball passes the batsman without touching his bat or body is called

A.     leg bye
B.     bye
C.     bosie
D.     drive

Answer: bye   

(7)First Afghan War took place in

A.     1839
B.     1843
C.     1833
D.     1848

Answer: 1839

(8)Fastest shorthand writer was

A.     Dr. G. D. Bist
B.     J.R.D. Tata
C.     J.M. Tagore
D.     Khudada Khan

Answer: Dr. G. D. Bist

(9)India's first Technicolor film ____ in the early 1950s was produced by ____

A.     'Jhansi Ki Rani', Sohrab Modi
B.     'Jhansi Ki Rani', Sir Syed Ahmed
C.     'Mirza Ghalib', Sohrab Modi
D.     'Mirza Ghalib', Munshi Premchand

Answer: 'Jhansi Ki Rani', Sohrab Modi    

(10)Golf player Vijay Singh belongs to which country?

A.     USA
B.     Fiji
C.     India
D.     UK

Answer: Fiji
    
(11)Galileo was an Italian astronomer who

A.     developed the telescope
B.     discovered four satellites of Jupiter
C.     discovered that the movement of pendulum produces a regular     time measurement
D.     All of the above

Answer: All of the above

(12)INS Agrani (Petty Officers' School) is situated at

A.     Mumbai
B.     Jamnagar
C.     Coimbatore
D.     Lonavla

Answer: Coimbatore

(13)Garampani sanctuary is located at

A.     Junagarh, Gujarat
B.     Diphu, Assam
C.     Kohima, Nagaland
D.     Gangtok, Sikkim

Answer: Diphu, Assam

(14)Epsom (England) is the place associated with

A.     Horse racing
B.     Polo
C.     Shooting
D.     Snooker

Answer: Horse racing

(15)Fire temple is the place of worship of which of the following religion?

A.     Taoism
B.     Judaism
C.     Zoroastrianism (Parsi Religion)
D.     Shintoism

Answer: Zoroastrianism (Parsi Religion)

Monday, April 27, 2020


Current Affairs & Knowledge-7



(1)Who hosts the flag on Independence Day at Delhi Fort?

A. President
B. Chief Justice
C. Prime Minister
D. Vice President

Ans:Prime Minister

(2)Which state first adopted the Panchayati Raj in India in 1959?

A. Rajasthan
B. Karnataka
C. Gujrat
D. Punjab

Ans:Rajasthan

(3)Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution

A. Jawaharlal Nehru
B. B.R. Ambedkar
C. B.N.Rau
D. Mahatma Gandhi

Ans: Jawaharlal Nehru

(4)Abdul Kalam Azad became the ____ President of India.

A. 9th
B. 10th
C. 11th
D. 12th

Ans:11th

(5)Supreme Court Judges retire upon attaining the age of

A. 65 years
B. 62 years
C. 68 years
D. 70 years

Ans:65 years

(6)Which Indian state has a Large number of Loksabha Seats?

A. Madhya pradesh
B. Uttar Pradesh
C. Tamilnadu
D. Rajasthan

Ans:Uttar Pradesh

(7)Who was the first Indian President to fly in a combat aircraft?

A. Rajendra Prasad
B. Shankar Dayal Sharma
C. Kocheril Raman Narayanan
D. A.P.J.Abdul Kalam

Ans:A.P.J.Abdul Kalam

(8)When was the Rashtriya Swayamsevak Sangh built?

A. 26 November 1935
B. 15 August 1947
C. 27 September 1925
D. 26 January 1950

Ans:27 September 1925

(9)The first general elections under the Indian Constitution were held in ________.

A. 1948
B. 1957
C. 1952
D. 1950

Ans:1952

(10)After how many years are Lok Sabha elections conducted?

A. Every 3 years
B. Every 4 years
C. Every 4.5 years
D. Every 5 years

Ans:Every 5 years

(11)Who was the first female to become the governor of an Indian state?

A. Subba Lakshmi
B. Padmaja Naidu
C. Sarojini Naidu
D. Vijaya Lakshmi Pandit

Ans:Sarojini Naidu

(12)who appointed as the new Indian Ambassador to Israel on 27 September 2012.

A. Jim Douglas
B. Jaideep Sarkar
C. Jaideep Kumar
D. Abhi Mehta

Ans:Jaideep Sarkar



Ramleela

 Some Glimpses of Ramleela organized at Baswa town by some of the senior citizens along with young generation🙏  #ramleela #ramayan