Followers

Showing posts with label Current Affairs and Knowledge 2020. Show all posts
Showing posts with label Current Affairs and Knowledge 2020. Show all posts

Saturday, April 25, 2020

Current Affairs & Knowledge -6



(1)The concept of Arogya Sanjeevani Policy has been floated by -

(a) Life Insurance Corporation of India
(b) General Insurance Corporation of India
(c) Ministry of Health and Family Welfare
(d) The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDA)

Ans: d

(2)The maturity period of Senior Citizens Savings Scheme (SCSS) is -

(a) 7 years
(b) 5 years
(c) 9 years
(d) 12 years

Ans: b


(3)NTPC to build India's biggest solar park in which state?

(a) Karnataka
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Punjab

Ans: b

(4)In which city was the World Hindu Economic Forum 2019 held?

(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) London
(d) Mumbai

Ans: d

(5)Which of the following is the direct tax in India?

(a) Sales Tax
(b) VAT
(c) Wealth tax
(d) Goods and services Tax

Ans: c

(6)What is NIRVIK scheme?

(a) A scheme to help handloom sector of the country
(b) A health scheme launched to improve the condition of malnutrition in the country
(c) GST refund scheme
(d) A loan scheme for exporters

Answer: d

(7)What is India's rank on the WEF's Global Social Mobility Index 2020?

(a) 75th Rank
(b) 77th Rank
(c) 76th Rank
(d) 78th Rank

Ans: c


(8)What is India's ranking on the Ease of Doing Business rank 2019?

(a) 77th
(b) 50th
(c) 23rd
(d) 97th

Ans: a

(9)Which country operationalized world's largest radio telescope?

(a) USA
(b) China
(c) Russia
(d) India

Ans: b

(10)Vivad Se Vishwas scheme is related to -

(a) Direct taxes
(b) Indirect taxes
(c) Both (A) and (B)
(d) Neither (A) nor (B)

Ans: a

(11)"TB Harega Desh Jeetega" campaign aims to end Tuberculosis by the year -

(a) 2025
(b) 2030
(c) 2035
(d) 2040

Ans: a

(12)What is India's rank on EIU's Global Democracy Index 2019?

(a) 48th Rank
(b) 50th Rank
(c) 53rd Rank
(d) 51st Rank

Ans: d

(13)On 17th January, 2020, who has been selected for the 29th Saraswati Samman for 2019?

(a) Ishwar Moorjani
(b) Penna Madhusudan
(c) Vasdev Mohi
(d) Nilba A. Khandekar

Ans: C

(14)The '2019 Nobel Prize for Medicine' has been awarded to 'William Kaelin', Gregg Semenza' and Peter Ratcliffe' for their discoveries of -

(a) Molecular mechanisms controlling the circadian rhythm
(b) Mechanisms for Autophagy
(c) A novel therapy against malaria
(d) How cell sense and adapt to oxygen availability

Ans: d

(15)How many slabs have been proposed in the new regime of income tax in the Union Budget 2020-21?

(a) Five
(b) Six
(c) Seven
(d) Eight

Ans: c


(16)The 10th edition of the Joint Military Exercise 'Vajra Prahar' was held in October, 2019 between India and the -

(a) USA
(b) Germany
(c) Israel
(d) Japan

Ans: a

(17)Manila the capital city of ?

(a) Republic of Philippines
(b) Republic of Vietnam
(c) Kingdom of Cambodia
(d) Kingdom of Thailand

Ans: a

(18)India's rank in Transparency International's Corruption Perception Index 2020 is ?

(a) 77th
(b) 78th
(c) 79th
(d) 80th

Ans: d

(19)Post Offices are providing MMTS service. What is the meaning of 'MM' in MMTS?

(a) Market Mobile
(b) Mobile Money
(c) Marginal Money
(d) Management Money

Ans: b

(20)Piyush Goyal is the Minister of Railways and Minister of Commerce & Industry in the Government of India. Where is the Constituency of Piyush Goyal?

(a) Andhra Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Telangana
(d) Kerala

Ans: b

Friday, April 24, 2020

Current Affairs & Knowledge-5




(1)Number of Tiger Reseves in Rajasthan state?
A. 01
B. 03
C. 04
D. 02

Ans: 02


(2)The state tree of Rajasthan?
A. Khejari
B. Babool
C. Neem
D. Mango

Ans:Khejari


(3)Makrana town is famous for?
A. Suitings production
B. Crude oil
C. Marble
D. Edible Oils

Ans: Marble


(4)Keoladeo National Park is famous for
A. Lion
B. Bird Species
C. Tiger
D. Deer

Ans:Bird Species

(5)Chittorgarh Fort is designated under UNESCO World Heritage Site in which year?
A. 2003
B. 2009
C. 2013
D. 2014

Ans:2013

(6)The world-famous Pushkar Lake is located in
A. Jaipur 
B. Jodhpur
C. Ajmer 
D. Kota 

Ans:Ajmer


(7)Who is the Current Chief Minister of Rajasthan?
A. Ashok Gehlot
B. Bhairon Singh Shekhawat
C. Vasundhara Raje
D. None of These

Ans:Ashok Gehlot

(8)Durand Cup is associated with the game of
A Cricket
B. Football
C. Hockey
D. Volleyball

Ans: Football


(9)'Global 500' awards are given for the outstanding achievement in which fields ?

A. Elimination of illiteracy
B. Protection of environment
C. campaign against drugs
D. Population Control

Ans: Protection of environment


(10)Nobel Prize awarded for?

A. Literature, Peace and Economics
B. Physics and Chemistry
C. Physiology or Medicine
D. All of the above

Ans: All of the above

(11)The currency notes are printed in
A. New Delhi
B. Nasik
C. Nagpur
D. Bombay

Ans: Nasik


(12)Which state of India has the largest number of sugar mill?
A. Bihar
B. Haryana
C. Punjab
D. Uttar Pradesh

Ans: Uttar Pradesh

(13)Which language is spoken in Karnataka?
A. Marathi
B. Hindi
C. Malayalam
D. Kannada

Ans: Kannada

(14)Novak Djokovic is a famous player associated with the game of
A. Hockey
B. Football
C. Chess
D. Lawn Tennis

Ans:Lawn Tennis

(15)Corey Anderson who has hit the fastest ODI century in 36 balls is from
A. England
B. Australia
C. West Indies
D. New Zealand

Ans: New Zealand

(16)Galileo was an astronomer who
A. Developed the telescope
B. Discovered four satellites of Jupiter
C. Discovered that the movement of pendulum produces a regular time measurement
D. All the above.

Ans: Discovered four satellites of Jupiter

(17)Which dance form of Rajasthan is included in Intangible Cultural Heritage list of UNESCO?
A. Ghoomar
B. Kalbelia
C. Kachi Ghodi
D. Terah Taali

Ans: Kalbelia

(18)Chaurasi Khambon Ki Chhatri(84-Pillared Cenotaph) is located in which district of Rajasthan?
A. Bundi
B. Alwar
C. Jaisalmer
D. Jaipur

Ans:Bundi

(19)Which fort of the state in rajasthan is called suvarnagiri?
A. Fort to Jodhpur
B. Ammer's Fort
C. fort of Jalore
D. Bundi Fort

Ans: fort of Jalore



(20)Which country is to the west of Rajasthan?
A. Nepal
B. Bhutan
C. Pakistan
D. Afghanistan

Ans: Pakistan



Wednesday, April 22, 2020

Current Affairs & Knowledge-4



(1)The famous personality 'Hosni Mubarak' has passed away, he was the former President of which country?

(a) Japan
(b) France
(c) Egypt
(d) Germany

Ans: Egypt


(2)Recently, according to the report released, what position has India got in the list of most polluted countries in the world?

(a) third
(b) fifth
(c) eighth
(d) Tenth

Ans: Fifth


(3)Recently, who has been appointed as the next Central Vigilance Commissioner (CVC) of India?

(a) Amitabh Trivedi
(b) Ratan Singh Shukla
(c) Amrita Dwivedi
(d) Sanjay Kothari

Ans: Sanjay 


(4)India has recently signed a 3 billion dollar defense agreement with which country?

(a) America
(b) Japan
(c) France
(d) Russia

Ans: America


(5)Currently a new species of snail has been discovered, which is named after which of them?

(a) Francis Arnold
(b) Greta Thunberg
(c) Ada Lovelace
(d) Richer Fame

Ans: Greta Thunberg


(6)Indian player Pragyan Ojha has retired from international sports, which sport is he related to?

(a) cricket
(b) hockey
(c) Football
(d) basketball

Ans: Cricket


(7)International Mother Language Day is celebrated every year?

(a) 21 February
(b) 22 February
(c) 20 February
(d) 17 February

Ans: 21 February


(8)the 92nd Oscar Awards were given, which has won the Best Supporting Actor Award?

(a) Chris Hemworth
(b) Brad Pitt
(c) Dwayne Jonsson
(d) Bradley Cooper

Ans: Brad Pitt

(9)Which Indian has recently been awarded the Lifetime Achievement Award by the International Olympic Committee?

(a) Sandeep Singh
(b) Pullela Gopichand
(c) Bhaichung Bhutia
(d) Neeraj Shekhar

Ans: Pullela Gopichand

(10)Recently, who has become the longest living woman in space?

(a) Peggy Watson
(b) Lucy Mark
(c) Christina Koch
(d) Alina Perry

Ans: Christina Koch

(11)the famous personality 'Kirk Douglas' has passed away, was he?

(a) actor
(b) Scientist
(c) Former Prime Minister
(d) Former President

Ans: Actor

(12)President Ram Nath Kovind has awarded the International Gandhi Award.

(a) Dr. N.C. Poonia
(b) Dr. N.S. Dharmshaktu(डॉ. एन.एस. धर्मशक्तु)
(c) Dr. M.N. Nobleman
(d) Dr. S. Patnaik

Ans: Dr. N.S. Dharmshaktu(डॉ. एन.एस. धर्मशक्तु)

(13)Which female player has recently won the singles title of Australian Open 2020?

(a) Garbine Muguruza
(b) Simona Halef
(c) Sophia Canin
(d) Serena Williams

Ans: Sophia Canin


(14)Every year on January 30, Martyr's day is celebrated on the death anniversary of which person throughout India?

(a) Mahatma Gandhi
(b) Bhimrao Ambedkar
(c) Indira Gandhi
(d) Jawaharlal Nehru

Ans: Mahatma Gandhi

(15)Recently, who has been appointed as the chairman of Paralympic Committee of India (PCI)?

(a) Saina Nehwal
(b) Sania Mirza
(c) Deepa Malik
(d) PV Indus

Ans: Deepa Malik

(16)Which Indian has recently won the World Games Athlete of the Year 2019?

(a) PV Indus
(b) Sania Mirza
(c) Rani Rampal
(d) Saina Nehwal

Ans: Rani Rampal

(17)Which Indian has recently been appointed the Resident Resident Coordinator of the UN in Thailand?

(a) Niti Ghoshal
(b) Geeta Sabharwal
(c) Anita Memon
(d) Rajni Phogat

Ans: Geeta Sabharwal

(18)Recently, which Indian city has been given the certificate of World Heritage City by UNESCO?

(a) Hyderabad
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) Jaipur

Ans: Jaipur

(19)Which male player has recently won the singles title of Australian Open 2020?

(a) Rafael Nadal
(b) Novak Djokovic
(c) Dominic Thiem
(d) Roger Federer

Ans: Novak Djokovic

(20The Central Government has recently launched a portal to speed up national highway construction, namely?

(a) GATI
(b) TEZI
(c) FAST
(d) ERSD

Ans: GATI

Monday, April 20, 2020

Current Affairs and Knowledge-1


(    (1)  Which state assembly becomes the first in india to pass a resolution demanding to scrap of the citizenship amendment ACT (CAA) ?
(A)Kerala
(B)Punjab
(C) Assam
(D) West Bengal

Ans:-Kerala

   (2)Under swachh survekshan league 2020 in one lakh to 10 lakh population category, which       city is adjudged as india’s cleanes city ?

  (A) Ranchi
  (B) Raipur
  (c) Guwahati
  (D) Jamshedpur

   Ans:- Jamshedpur

     (3)The Lai haraoba festival is observed by which state ?

(A) Sikkim
(B)Mizoram
(C ) Tripura
(D) Nagaland

Ans:- Tripura

(4) Which one become the first country to ban sun cream that is harmful to corals ?
(A) Nauru
(B)Palau
(c) Tuvalu
(D) Ivory Coast

Ans:- Palau

(5) Which city hosted the Indian Science congress in 2020 ?

(A) Chennai
(B) Kolkata
(C )Bengaluru
(D)Mumbai
Ans:- Bengaluru

(6) Which film wins the Best motion picture-Drama award in the 77th golden globe ?

(A)1917
(B) Joker
(C) The Irishman
(D) Marriage Story

Ans:-1917


(7) Which player receive the polly umrigar award for the best international cricketer(2018-2019) ?

(A) virat Kohli
(B)Jasprit Bumrah
(c ) Rohit Sharma
(D) Mohammed Shami

Ans:- Jasprit Bumrah

(8) Which port is renamed as Shyama Prasad Mukherjee port ?

(A) Kolkata port
(B) Chennai port
(c )Paradip port
(D)Vishakhapatnam port

Ans:- Kolkata port

(9) Who became the fastest indian spinner to claim 100 wickets in one-day internationals ?
(A) Ravichandran Ashwin
(B) Ravindra Jadeja
(c) Kuldeep yadav
(D) Yuzvendra chahal

Ans:- Kuldeep yadav

(10) Who became the first woman parade adjutant in Army Day parade ?

(A) Captain Tania Shergil
(B)Capatin Swati Singh
(c ) Captain Priya Jhingan
(D) None of the above

Ans:- Captain Tania Shergil


(11) Which country is largely affected by “corona Virus” ?

(A)china
(B) Japan
(c )Malaysia
(D) Sri Lanka

Ans:-China

(12) Which compay has acquired the Indian operations of Uber Eats ?

(A)Swiggy
(B)Zomato
(C )McDonald
(D)FoodPanda

Ans: Zomato

(13)Which state passes a bill in its assembly to propose three capitals for the state ?

(A)Andhra Pradesh
(B) Telengana
(C) Himachal Pradesh
(D) Uttarakhand

Ans:- Andhra Pradesh

(14) Arvind Krishna elected as the Chief Executive officer of ?

(A)Dell
(B) IBM
(C) HP
(D) Oracle

Ans:- IBM

(15) Which state reports first confirmed coronavirus case in India ?

(A) Odisha
(B) Punjab
(C)Kerala
(D) Rajasthan

Ans:- Kerala

(16) Hindi is the ……most spoken language of the world in 2019 with 615 million speakers  ?

(A)4Th
(B)3rd
(c)6th
(D)5th

Ans:-3rd

(17)What is the official name given by WHO for the corona virus  ?

(A) Covid-19
(B)Coivd-19
(C)Covid-20
(D)Coivd-20

Ans:- Covid-19

(18)Which team wins the ICC under-19 world cup in 2020  ?
(A) India
(B)Pakistan
(C) Bangladesh
(D) New Zealand

Ans:- Bangladesh

(19) Which film wins the best movie award in the 92nd Oscar Academy Awards Ceremony  ?

(A) Parasite
(B)1917
(C) The Irishman
(D) Joker

Ans:- Parasite

(20) Who wins the best actress award at the 92nd Oscar Academy Ceremony  ?

(A) Cynthia Erivo
(B)Scarlett Johansson
(C)Renee Zellweger
(D)Charlize Theron

Ans:- Renee Zellweger

(21) Who wins the best actor award at the 92nd Oscar Academy Ceremony  ?

(A)Joaquin Phoenix
(B)Leonardo DiCaprio
(C)Adam Driver
(D)Jonathan Pryce

Ans:- Joaquin Phoenix

    (22) Who won the Australian open Men’s Single title in 2020  ?

   (A)Daniil Medvedev
   (B)Roger Federer
   (C) Dominic Thiem
   (D)Novak Djokovic

   ANs:- Novak Djokovic

   (23)Who won the Australian open Women’s Single title in 2020  ?
   (A) Simona Halep
   (B) Angelique Kerber
   (C) Sofia Kenin
   (D) Garbine Muguruza

    Ans:- Sofia Kenin

   (24)Which country’s President was the Chief Guest at the Republic Day Parade 
   in the year 2020 ?

   (A) China
   (B)Brazil
   (C ) Japan
   (D)South Korea

   Ans:- Brazil

   (25)Who became the first-ever hockey player world-wide to win the prestigious
  ‘World Games Athelete of the year’Award  ?

  (A)Savita Punia
  (B)Gurjit Kaur
  (C )Ritu Rani
  (D)Rani Rampal

  Ans:- Rani Rampal

Ramleela

 Some Glimpses of Ramleela organized at Baswa town by some of the senior citizens along with young generation🙏  #ramleela #ramayan